» » Nadir Duran: Pasaport Olayı Basında Çok Abartıldı


 Olay yaratan Justin Bieber konserinin organizatörlerinden Nadir Duman, A Haber'de Selin Ongun'un sunduğu Bi Sormak Lazım programında olay konserin perde arkasında yaşananları anlattı. Jennifer Lopez'den Metallica'ya pek çok dünya starının Türkiye konserlerine imza atan Nadir Duman, Justin Bieber'ın hava limanında pasaportunu vermeden giriş yaptığı haberlerinin doğru olmadığını söyledi.

Karşılama, sanatçıyla yapılan anlaşma ya da sanatçının isteğine göre yapılıyor. Sanatçı hiçbir servis istemeyebiliyor. Dolayısıyla Justin Bieber'da da böyle oldu. Karşılama istemedi. Basına da yansıyan pasaport v.s bu zaten olan, bu çok anormal bir şey değil, o da çok abartıldı zaten pasaportlar toplanıyor, pasaportunu geri almayı unutmuş, aniden çıkmış.

Yani pasaportunu vermiş, pasaport vermeden geçmemiş. İşin aslı bu mu?
Evet, pasaportunu vermeden çıkmak gibi bir şey yok. Oradaki basın, hayranlar falan derken, görüntü vermek istememesi sonucu bu kadar da ünlü olunca, konser ve fanlar ve de medya falan derken...

İlk kez bu kadar büyük bir konser yapıldı İTÜ'de. Yaklaşık 30 bin seyirci vardı, bu da büyük bir rakam.

Daha önceki konserlerde 30 bini gördü mü peki?
Bu turnedeki konserlerinin alanları daha çok kapalı olduğu için kapasite kısıtlıydı ve 10-15 bin arasındaydı. Maksimum 17 bin gibi düşünebiliriz. Ama burada neredeyse onun iki katı bir seyirci vardı.

Bugün en çok konuşulan şey... Oyuncak mı atılmış sahneye? O da içeri girmiş galiba.
Evet. Onu fırlatan kişinin belki herhangi gibi kötü bir niyeti yoktu ama bu tip şeyler çok önemli. Daha tehlikeli, yaralayıcı şeyler de olabiliyor. Sahneye bir şey fırlatıldığı zaman sanatçıya uyarı gibi gelebiliyor. Dolayısıyla çok da hoş olmadı ama bu genel resmi çok da bozmadı. Ekibi ile konuştuğumuz zaman çok çılgın ve müthiş bir seyirci vardı dediler. 

Dün akşamın en pahalı bileti ne kadardı?
Çok sınırlı sayıda olan M&G'i kapsayan, tanışma.Yani tanışma derken çok kısa bir sürede. Bir hediye paketi ve fotoğraftan oluşuyor. Bunun fiyatı 2750 TL'ydi. Ama şöyle söyleyeyim, biletler 100 TL ile 450 TL arasında.

Kaç dakikalık bir tanışma oluyor? Ayaküstü 30 saniye falan mı?
1 dakika civarında.

Kaç insan 2750 TL verip M&G'e katıldı?
Zaten bu sektörde olan bir şey. Talihliler de vardı, Garanti Bonus'un da talihlileri oldu. Yaklaşık 100 kişi bu heyecanı yaşadı. Çok müthiş heyecanları vardı insanların.

Önce şunu soralım, beleşçiler. Daha nazik söylersek bedavacılar. Onlar nedir, başınızın belası mıdır?
Yani evet. O kadar enteresan telefonlar alıyoruz ki. Çok resmi kurumlardan tutun da, çok ünlü simalar... Aslında altı üstü bir bilet yani ve bunun için bir anda seferber olup arayabiliyor. Bu aslında Avrupa hiç olan bir şey değil. Bir insan sevdiği bir grubun albümünü de satın alıyor, konserine gitmek istiyorsa konserine de gidiyor.

Bürokratlardan oluyor mu?
Oluyor.

Galiba anladığım kadarıyla en yoğun bedavacılar arasında bürokratlar düzeyi ellerinde tutuyor gibi mi?
Evet. Olabiliyor. Dediğim gibi, çok şaşırabiliyoruz. 

Yani parası var, ne için böyle bir şey istiyor? diye.
Maalesef oluyor. Sanatçıyla bu çalışmayı da bu çalışmayı şeffaf yapmamız gerekiyor. 

Sıra dışı istekler. Yani talepler. Pek çok starı getiriyorsunuz. Öncesinde yazışmalar, konuşmalar, talepler, nasıl otel, nerede kalınacak, suit mi istiyor, onu mu istiyor... 'İnanamıyorum, böyle sıra dışı istek görmedim!' diyebileceğiniz isimler kimler ya neydi onlar, ne istemişlerdi?
Bu soru karşısında maalesef doğru kişi olamıyorum. Çünkü bana artık hepsi çok normal geliyor. Çok anormal şovunda kullanmak üzere canlı bir yılan istemişti Alice Cooper.

Yılanı Türkiye'den mi temin ettiniz?
Temin edemeyeceğimizi, yasalar gereği söyledik. Boş vaktinde orada daha hareketli geçirmek için Justin Bieber pinpon masası istemişti.

Temin ettiniz mi?
Ettik tabii ki.

Sanatçı yüzde kaç alıyordur mesela?
Sanatçıyla ortak yapılan işler de var, belirli bir ücret karşılığında gerçekleşen konserler de var. Ama Dünya starlarında bu rakamlar bayağı yüksek oluyor.

Ortalama konuşalım, Dünya starları o stadın hitap ederken o kadar çok iş bölünüyor ki. Orada kaç kişi çalışıyor? Güvenlikte 250 kişi çalışsa... İş bölünüyor, bölünüyor, bölünüyor... Sanatçı yüzde kaçı benim diyor? 
Çoğunlukla %70'i, %80'inden fazlasını alabiliyor. 

Kalan da emekçiler arasında paylaşılıyor mu?
Evet. Burada yine en büyük risk organizatörün. Çünkü diğer üçüncü partiler paralarını bir şekilde kazanmak durumundalar ve alıyorlar ama az bilet satıldığı zaman, yine sanatçının parasını ödemek zorunda.

Bundan 7-8 sene önce terör korkusuyla gelmemeyi tercih eden gruplar olmuştur.

Kim onlar?
Rock grupları, pop da olabiliyor. Kategorize etmek istemiyorum ama özellikle son 4-5 yılda çok büyük starlar Türkiye'ye geldi ve bu noktadan sonra da bu yaz da bayağı bir star gelecek. Yani kulis istekleri genelde makul düzeyde olabiliyor. Özellikle alkol istemiyorum diyen gruplar olabiliyor.

Kim onlar?
Daha yaşı ilerlemiş Rock grupları. Çünkü onlar artık alkolü yoğun bir şekilde tüketip, bırakma noktasına gelmişler. Megadeth'de öyle bir şey olmuştu. 'Kuliste görmek istemiyorum' listesinde alkol olabiliyor. 

Unknown

Yazarımız hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, Hakkımızda sayfasına geçebilirsiniz.

Sitemize yazar olmak ister misiniz?

«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum: